Po pandemii COVID-19 jesteśmy szczególnie wyczuleni na ryzyka szerzenia się chorób wirusowych na świecie. Stąd wynikają szerokie reakcje na informacje z Korei Południowej, w której odnotowano zgon 38 kotów ze schronisk, a jako przyczynę podano obecność w karmie wirusa ptasiej grypy A(H5N1) latem zeszłego roku. Podobny case dotyczył Polski, gdzie jak pamiętamy w czerwcu odnotowano tajemnicze zgony kotów, które wcześniej miały nietypowe objawy neurologiczne i problemy oddechowe. W przebadanych próbkach, w 25 na 47 wykryto wirusa H5N1.
Naukowcy, po przeanalizowaniu danych z Korei, wskazują, że należy wprowadzić działania monitorujące i zapobiegające szerzeniu się infekcji oraz ograniczające ryzyka zoonozy, zwłaszcza w skupiskach zwierząt, jakimi są schroniska. Ze względu na ryzyka transmisji wirusa w surowym mięsie drobiowym podawanie mięsa bez obróbki termicznej jest czynnikiem ryzyka.