Dla niektórych opiekunów nadal białko owadzie w karmach bywa dyskusyjne, podobnie z mięsem komórkowym, ciekawe jak przyjmą pomysł innych innowacji alternatywy dla białka pochodzącego ze zwierząt rzeźnych, czyli fermentację, która pozwala pozyskać białko… z grzybów. Coraz większa liczba firm, w tym europejskich inwestuje w technologie związane z bioreaktorami. Co więcej,Pawsible Foods, startup z Singapuru, wprowadził na rynek swoją mykoproteinową karmę dla psów w Singapurze, a także w Indiach. Podobnie fińska firma biotechnologiczna enifer opracowała własny proszek mykoproteinowy, a białko PEKILO jest obecnie zatwierdzane w UE dla karmy dla zwierząt domowych i ma zostać wprowadzone na rynek w 2026 roku. Mykoproteiny grzybów dorównują jakością odżywczą białku zwierzęcemu. PEKILOPet ma neutralny smak i kolor, zawiera 60% białka i 30% błonnika, a także mniejsze ilości tłuszczu, minerałów i witamin. W 2022 roku Enifer dołączył do programu akceleracyjnego Unleashed by Purina.