Przynajmniej 3 gatunki alg, które znamy jako dodatki funkcjonalne w żywieniu ludzi mogą być przydatne w produkcji karm dla psów. Mowa o sałacie morskiej (Ulva rigida), morszczynie pęcherzykowatym (Fucus vesiculosus) i mikroalgach cholrella. Hodowla wodorostów i innych gatunków glonów ma coraz większy potencjał, ponieważ ludzie chcą produkować więcej żywności pomimo ograniczonej powierzchni gruntów ornych. Rolnictwo oparte na algach zapewnia zrównoważony rozwój podobny do tego, jaki oferują alternatywne źródła składników karmy dla zwierząt domowych oparte na owadach i bakteriach. Glony mogą rosnąć w niezależnych bioreaktorach. Naukowcy przetestowali mieszankę suplementów z w/w alg w karmie dla psów. Zbadali wpływ mieszanki na smakowitość, spożycie, strawność i zdrowie układu pokarmowego dorosłych psów rasy beagle. Do oceny smakowitości wykorzystano dwanaście psów rasy, a sześć z nich wybrano losowo do dalszych szczegółowych badań strawności. Mieszanka glonów była testowana w trzech stężeniach: 0,5%, 1,0% i 1,5%. Badanie wykazało znaczną poprawę wskaźników strawności przy najwyższym poziomie włączenia mieszanki glonów (1,5%). Psy karmione dietą uzupełnioną o 1,5% glonów wykazały większą strawność . Zawartość energii metabolicznej w diecie również wzrosła na najwyższym poziomie, co wskazuje na potencjał mieszanki glonów do poprawy wchłaniania składników odżywczych i wykorzystania energii. Najwyższy poziom dodatku doprowadził do wzrostu zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w kale, w tym octanu, które są związane ze zdrowiem jelit i metabolizmem energetycznym. Dieta uzupełniona mieszanką glonów promowała również wyższy wskaźnik produkcji kału, odzwierciedlając zwiększoną strawność błonnika.
Pełna treść artykułu: https://doi.org/10.1016/j.algal.2024.103775