Karmy dla zwierząt domowych na bazie roślin strączkowych często zawierają groch lub skrobię grochową, które mają tendencję do nadania gorzkiego smaku. Fermentacja zwiększa smakowitość karmy, ale może również poprawić ogólny stan zdrowia. Naukowcy Kanadyjscy wykorzystali drożdże Candida utilis do fermentacji skrobi grochowej przeznaczonej do stosowania w karmie dla zwierząt domowych. Oceniono wpływ  takiego przetworzenia na zdrowie, koncentrując się na zdrowiu metabolicznym i jelitowym psów i kotów. Dieta zawierała około 30% skrobi, w postaci skrobi grochowej sfermentowanej przez C. utilis, niesfermentowanej skrobi grochowej lub kontrolnej diety kukurydzianej, podawanej przez okres 20 dni 8 psom rasy beagle i 7 kotom. Oceniono morfologię krwi, biochemię, adipokiny i poziom trójglicerydów, a także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe w kale, różnorodność i liczebność mikroorganizmów w celu pomiaru zdrowia jelit. Stwierdzono, że dieta na bazie grochu (niezależnie od fermentacji) ogólnie poprawiała zdrowie metaboliczne obu gatunków, o czym świadczyły niższe poziomy trójglicerydów, cholesterolu i leptyny w osoczu w porównaniu z kontrolną dietą kukurydzianą. Ponadto dieta oparta na skrobi grochowej fermentowanej przez C. utilis poprawiła różnorodność mikroorganizmów w kale psów, podczas gdy obie diety oparte na grochu  wzbogaciły i wyrównały mikrobiom oraz zwiększyły populację Faecalibacterium w porównaniu z psami karmionymi dietą opartą na kukurydzy. Natomiast mikrobiomu kotów nie można było ocenić ilościowo ze względu na słabą jakość kału. U psów strawność białka, skrobi i energii było wyższe w przypadku diety zawierającej sfermentowany groch w porównaniu z wersją niesfermentowaną.

Skrobia grochowa zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik rozpuszczalny, które mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów u ludzi i psów. Zmniejszenie zawartości związków antyodżywczych (takich jak garbniki i fenole) w wyniku fermentacji grochu mogło przyczynić się do poprawy trawienia lipidów i poprawy smakowitości karmy.

Z publikacją można zapoznać się tutaj: https://www.frontiersin.org/journals/veterinary-science/articles/10.3389/fvets.2025.1542484/full