Cellular agriculture – rolnictwo komórkowe i cell-cultured pet foods to jedne z kierunków przyszłości, wskazywane jako jedne ze alternatywnych źródeł białka i innych składników diety ludzi, a także zwierząt towarzyszących, ze względu na potrzebę większej dbałości o środowisko naturalne i zrównoważoną gospodarkę.
W Wielkiej Brytanii naukowcy przeprowadzili ankietę wśród opiekunów zwierząt, zarówno wegan, jak i tych z dietą tradycyjnie opartą na mięsie (90% podawało pupilom karmy z mięsem, tylko 9,9% wegańskie). Pytano o nastawienie do tzw. “mięsa in vitro”. Aż 50% respondentów wegan zadeklarowało, że sami by takiego mięsa nie jedli, ale podali by je swoim zwierzętom.
Kultury komórkowe wskazuje się też jako potencjalne źródło przyszłości dla tauryny, która jest niezbędna dla kotów, ale także i dla psów – jak wykazały problemy zdrowotne psów na dietach bezzbożowych. Taurynę (pozyskaną z hodowli mysich komórek) można by dodawać do karm, w tym też wegetariańskich.