Status GRAS (ang. generally recognized as safe) jest obecnie jednym z gwarantów zaufania konsumentów. FDA zaproponowała nową regulację, która zmieniłaby sposób uznawania składników żywności za ogólnie uznane za bezpieczne (GRAS), eliminując obecny system, w którym firmy mogą samodzielnie potwierdzać status bezpieczeństwa bez federalnej kontroli. Agencja dodała tę proponowaną regulację do swojego programu na wiosnę 2026 r., wymagając obowiązkowego federalnego nadzoru nad wszystkimi decyzjami GRAS dotyczącymi substancji spożywczych przeznaczonych dla ludzi i zwierząt, w tym składników i substancji dodawanych pośrednio (np. z opakowań żywności). Zgodnie z nową zasadą firmy będą musiały powiadamiać FDA za każdym razem, gdy chcą użyć substancji, którą uważają za bezpieczną. Substancje spożywcze już wymienione lub potwierdzone jako GRAS, będą zwolnione z tego wymogu. Swoje wątpliwości co do tej propozycji wyraziła AFIA, Amerykańskie Stowarzyszenie Przemysłu Paszowego, wydając oświadczenie, w którym zaznaczyło, że najnowszy raport Komisji Make America Healthy Again (MAHA) potwierdza rygorystyczne procesy i systemy kontroli regulacyjnej obowiązujące w Stanach Zjednoczonych, które od dziesięcioleci gwarantują bezpieczeństwo amerykańskich produktów spożywczych i pasz dla zwierząt dla klientów krajowych i międzynarodowych. AFIA chce utrzymania dotychczasowej ścieżki oceny. Zgodnie z proponowaną regulacją firmy będą zobowiązane do przedkładania zawiadomień GRAS i oczekiwania na zatwierdzenie przez FDA przed rozpoczęciem sprzedaży nowych składników w Stanach Zjednoczonych. Regulacja ta określałaby proces, w ramach którego agencja ustalałaby, że dana substancja nie jest GRAS, oraz wyjaśniałaby, że FDA prowadzi i aktualizuje publicznie dostępny wykaz zawiadomień GRAS.