Koty mają bardziej wyostrzony zmysł węchu niż ludzie, a aromat ich pożywienia odgrywa dużą rolę w tym, czy zjedzą, czy też odrzucą to, co zaserwuje im opiekun. Koty są również bardziej wrażliwe na smaki umami (mięsne) niż ludzie i nie czują smaku słodkiego. Naukowcy wykorzystali panel 10 kocich testerów smaku (dorosłe, głodne koty), aby zidentyfikować ulubione związki smakowe w serii sprayów na bazie wątróbki drobiowej. Aby przygotować pachnące spraye, naukowcy homogenizowali i poddawali obróbce cieplnej wątróbki kurze. Następnie rozbili białka w paście wątrobowej w różnym stopniu za pomocą enzymów, aby wytworzyć cztery różne atraktanty spożywcze.

Zespół naukowców zidentyfikował ponad 50 różnych związków smakowych w sprayach, od tropikalnych i kwiatowych po spocone i gumowate. Kotom szczególnie smakowały spraye zawierające więcej wolnych aminokwasów, które nadawały ich karmom bardziej mięsny i tłusty smak. Preferowane pokarmy zawierały również więcej grzybowych smaków, podczas gdy mniej lubiane pokarmy zawierały związki o smaku kwaśnym i słodkim.

Artykuł: DOI: 10.1021/acs.jafc.4c02871