Naukowcy z Uniwersytetu w Maine, ze Stanów Zjednoczonych,  przeprowadzili badania na mysim modelu choroby Leśniowskiego-Crohna, badając wpływ surowych kiełków brokułu na mikrobiotę i odporność – kiełki brokułu znane są z wysokiej zawartości związków przeciwzapalnych. Badanie prowadzono na osobnikach młodych (4 tygodniowych) – żeby poznać wpływ kiełków na wczesne etapy rozwoju choroby oraz na starszych osobnikach ( 7 tyg). 

Myszy spożywające kiełki brokułu charakteryzowały się wyższym stężeniem przeciwzapalnego metabolitu we krwi – sulforafanu, który chronił zwierzęta przed ciężkim przebiegiem choroby, w tym przed utratą masy ciała czy biegunką. Młodsze osobniki reagowały na interwencję dietetyczną lepiej. Wyniki badania wskazują potencjał w wykorzystaniu kiełków przy wsparciu leczenia IBD.

Artykuł z badań: https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00688-23