Uzupełnianie diety zwierząt domowych olejem rybim staje się coraz bardziej popularne, w celu osiągnięcia optymalnej równowagi kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9. Wiele komercyjnych karm dla zwierząt domowych dostępnych obecnie na rynku zawiera wyższe poziomy kwasów Omega 6. Dlatego dodanie kwasów Omega 3 jako dodatku do posiłku (Np. w formie toppera) lub suplementu może pomóc w stworzeniu równowagi żywieniowej. 

Suplementacja w te kwasy tłuszczowe stała się efektywnym sposobem na złagodzenie świądu skóry, poprawę zdrowia sierści, zwalczanie alergii, łagodzenie bólu stawów. Przyczynia się do utrzymania ogólnego zdrowia i funkcji poznawczych. Wśród kwasów tłuszczowych Omega 3 szczególne znaczenie mają  kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Światowy rynek gotowych produktów zawierających EPA i DHA odnotowuje stały wzrost sprzedaży na poziomie około 3% rocznie.

Bierze się pod uwagę problem zmian klimatycznych i zanieczyszczeń wpływających na populacje ryb na świecie, w tym łososia, który powszechnie jest wykorzystywany do produkcji oleju rybnego. Na przykład w Peru (wiodący światowy dostawca ryb do produkcji oleju) w tym roku ograniczono połowy, ze względu na niskie pogłowie ryb. Programy certyfikacji, takie jak te oferowane przez Marine Stewardship Council (MSC), Aquaculture Stewardship Council (ASC) i Friends of the Sea (FOS), zostały opracowane w celu ochrony dzikich zasobów rybnych, promowania odpowiedzialnego rybołówstwa i ustanowienia najlepszych praktyk w akwakulturze.