Firmy zajmujące się produkcją surowca owadziego podkreślają, że obecność owadów w diecie zwierząt, to nie tylko białko i tłuszcz, warto pamiętać, że niosą one jeszcze dodatkowe korzyści. Chityna jest źródłem włókna, które jest niezbędna do wsparcia mikrobioty jelitowej. Dodatkowo chityna hamuje rozwój bakterii Clostridium perfringens, która jest przyczyną biegunek u psów. Białko owadzie ma nie tylko dobry skład aminokwasowy, ale można je uznać za nowe białko, z którym zwierzę wcześniej nie miało styczności, więc karmy i przekąski  z owadami można polecać dla alergików. Owady wytwarzają wiele aktywnych substancji, w tym takie, które pobudzają odporność nieswoistą  i przeciwdrobnoustrojowych – są one oporne na działanie wysokiej temperatury, więc nadal działają w karmach przetwarzanych. Larwy BSF są źródłem glukozaminy, więc wspierają stawy, a także MCFA – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz wapń, zatem doskonale wspierają higienę jamy ustnej oraz mocne zęby. Chitina i MCFA są znane z regulowania masy ciała i zapobiegania problemom otyłości. Kwas laurynowy, którego zawartość jest podkreślana w odniesieniu do surowca owadziego uważa się, za kolejny składnik aktywny mogący wspierać funkcje mózgu u zwierząt starszych.