Amerykańska FDA ogłosiła, że materiały opakowaniowe odporne na tłuszcz zawierające  niektóre substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) nie będą już sprzedawane do użytku w opakowaniach do żywności w USA, w tym workach na karmę dla zwierząt domowych. PFAS to substancje chemiczne, które mogą zagrażać zdrowiu ludzi i zwierząt, ze względu na ich powszechne używanie (przede wszystkim do wytwarzania powłok fluoropolimerowych i produktów odpornych na wysokie temperatury, tłuszcz i wodę) i długi okres półtrwania w środowisku. Z opakowań mogą przenikać do żywności czy wody. Szkodliwość dla zdrowia to głównie zwiększone ryzyka raka nerek i jąder, niepłodności, uszkodzenia wątroby czy zaburzeń hormonalnych.  Oświadczenie FDA oznacza wypełnienie dobrowolnego zobowiązania producentów do niesprzedawania w USA substancji mających kontakt z żywnością zawierających niektóre PFAS. Grupa PFAS obejmuje ponad 4700 związków chemicznych, według danych naukowych niektóre z nich utrzymują się w środowisku dłużej niż jakiekolwiek inne substancje syntetyczne. Nad PFAS trwają także prace w ramach unijnej inicjatywy w zakresie biomonitoringu człowieka. W ramach wprowadzonych zmian w prawodawstwie unijnym, na podstawie konsultacji z EFSA określono najwyższe dopuszczalne poziomy PFAS w niektórych produktach spożywczych. Wśród produktów objętych regulacjami znajdują się, między innymi, mięso i podroby (Rozporządzenie 2022/2388).