W związku z trwającą epidemią wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), amerykański Pet Food Institute (PFI) wzywa producentów karmy dla zwierząt domowych do wdrożenia środków bezpieczeństwa w całym łańcuchu dostaw w celu ochrony zdrowia zwierząt.
HPAI stanowi poważne zagrożenie dla zwierząt towarzyszących, głównie kotów, w wyniku kontaktu z zakażonymi ptakami dzikimi lub drobiem, kontaktu z ludźmi, odzieżą lub elementami z gospodarstw dotkniętych chorobą, piciem niepasteryzowanych produktów mlecznych lub spożywania zakażonego surowego mięsa. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA), wraz z Amerykańskim Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz Amerykańskim Stowarzyszeniem Lekarzy Weterynarii (AVMA), zaleca ostrożność w odniesieniu do diety opartej na surowym mięsie dla zwierząt domowych ze względu na potencjalne narażenie na patogeny.
HPAI stanowi poważne zagrożenie dla zwierząt towarzyszących, głównie kotów, w wyniku kontaktu z zakażonymi ptakami dzikimi lub drobiem, kontaktu z ludźmi, odzieżą lub elementami z gospodarstw dotkniętych chorobą, piciem niepasteryzowanych produktów mlecznych lub spożywania zakażonego surowego mięsa. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA), wraz z Amerykańskim Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz Amerykańskim Stowarzyszeniem Lekarzy Weterynarii (AVMA), zaleca ostrożność w odniesieniu do diety opartej na surowym mięsie dla zwierząt domowych ze względu na potencjalne narażenie na patogeny.
FDA zaleca następujące praktyki w celu zminimalizowania ryzyka związanego z H5N1 w zakładach produkujących karmę dla zwierząt domowych:
– Pozyskiwanie surowców wyłącznie ze zdrowych stad/kurników
– Wdrożenie etapów przetwarzania, takich jak obróbka cieplna, która, jak wykazano, inaktywuje wirusa w mięsie, mleku i jajach.
– Ustanowienie kontroli łańcucha dostaw w celu sprawdzenia, czy surowce są wolne od skażenia wirusem H5N1.Informacje i dane literaturowe zapewnione przez FDA można znaleźć tutaj:
– Pozyskiwanie surowców wyłącznie ze zdrowych stad/kurników
– Wdrożenie etapów przetwarzania, takich jak obróbka cieplna, która, jak wykazano, inaktywuje wirusa w mięsie, mleku i jajach.
– Ustanowienie kontroli łańcucha dostaw w celu sprawdzenia, czy surowce są wolne od skażenia wirusem H5N1.Informacje i dane literaturowe zapewnione przez FDA można znaleźć tutaj: