Jak wygląda ocena karmy przez psa?
Wszystko zaczyna się od zmysłu węchu. Jeśli zapach nie będzie dla psa atrakcyjny, wszystko zakończy się na tym etapie. Jeśli natomiast zostanie przez zwierzę zaakceptowany, dochodzi do fazy degustacji. To moment, kiedy ważny jest rozmiar, kształt oraz tekstura pokarmu. Dopiero po tym jak karma zostanie przez psa rozgryziona, do głosu dochodzi zmysł smaku. Całą ocenę pokarmu zamyka faza trawienia. Nieprzyjemne doznania towarzyszące pobieraniu karmy lub odczucia po posiłku mogą powodować powstanie wstrętu, prowadzącego do odmowy przyjmowania danej karmy w przyszłości.
Parametry karmy
W pierwszej kolejności rozwińmy temat parametrów krokietów. Po pierwsze, muszą być one dostosowane do cech psa, takich jak wiek, wielkość, a nawet rasa. Przykładowo, psy ras małych preferują krokiety o niewielkich rozmiarach. Odwrotnie jest w przypadku psów ras dużych. U tych psów zbyt małe krokiety utrudniają jedzenie, wypadając z pyska lub połykane są w całości, bez uprzedniego rozgryzania. Obok wielkości, również tekstura krokietów jest bardzo istotna. Musi być dostosowana do wieku psa i jego możliwości rozgryzania karmy. Stąd dla szczeniąt, szczególnie w okresie odsadzania, idealnym rozwiązaniem są miękkie krokiety lub takie, które można namoczyć i uzyskać odpowiednią konsystencję. Nie bez znaczenia jest kształt krokietów. Odpowiednio opracowany kształt ma szczególne znaczenie w przypadku psów o brachycefalicznej budowie (krótkoczaszkowych), takich jak bokser czy buldog francuski. Dany kształt krokieta opracowywany jest na podstawie wielu obserwacji konkretnej rasy psów, zwłaszcza ich sposobu pobierania pokarmu. Prócz obserwacji przeprowadzanych w campusie Royal Canin, nieocenione są również uwagi i wnioski płynące od współpracujących z firmą hodowców. Dzięki starannemu dobieraniu parametrów krokiety są łatwe do uchwycenia oraz chętnie rozgryzane przez psy.

Jakość surowców
Do uzyskania najwyższej smakowitości karmy konieczne jest zadbanie o jakość używanych surowców. Najważniejszym warunkiem jest zapewnienie świeżości tłuszczom wchodzącym w skład produktu. Ze względu na doskonale rozwinięty zmysł węchu, psy są w stanie rozpoznać już niewielką ilość tłuszczy, w których rozpoczął się proces jełczenia. Na długo przed tym, zanim właściciel poczuje charakterystyczny zapach zjełczałej karmy, pies odmówi jej zjedzenia. Dlatego istotna jest selekcja tłuszczy pod kątem odporności na utlenianie, jak również sama technologia produkcji.

Jeśli zapach karmy zostanie przez zwierzę zaakceptowany, dochodzi do fazy degustacji. To moment, kiedy ważny jest rozmiar, kształt oraz tekstura pokarmu. Kiedy karma zostanie przez psa rozgryziona, do głosu dochodzi zmysł smaku. Całą ocenę pokarmu zamyka faza trawienia.

Technologia produkcji i przechowywanie
Duże znaczenie w zachowaniu smakowitości ma także sposób pakowania i przechowywania karmy. Szczelne opakowania wypełnione nieaktywnym tlenem, pozwalają ograniczyć procesy utleniania i na długo zachować świeżość produktu. Efekt taki zapewnia nowoczesna technologia pakowania w warunkach kontrolowanej atmosfery. Kiedy produkt znajdzie się już w domu opiekuna psa, ważny jest sposób przechowywania karmy. Najlepiej po otwarciu, trzymać ją w zamykanym pojemniku, w chłodnym miejscu, chroniąc przed światłem i wilgocią. Nie zaleca się mrożenia karmy suchej. Co więcej, nie należy używać produktów po upływie daty ważności, którą producent zamieścił na opakowaniu.

Środowisko
Wielu opiekunów zwierząt zapomina, że również środowisko, w którym przebywa pies, to ważny czynnik wpływający na atrakcyjność karmy. Pewne zmiany środowiskowe, takie jak przeprowadzka, pozostawienie psa na czas urlopu w hotelu czy w obcym domu, pojawienie się nowego domownika lub wyjazd kogoś z rodziny, mogą wpłynąć na apetyt zwierzęcia. Tak samo może działać fizyczne wyczerpanie czy nagła zmiana diety. Niektóre psy odmawiają jedzenia nieznanej karmy. Zjawisko to występuje często, gdy karma podawana jest w niesprzyjających warunkach środowiskowych lub gdy psu podawano jeden rodzaj karmy przez długi czas. Eliminowanie tego zjawiska wymaga stopniowego, powolnego wprowadzania nowej karmy. Co więcej, posiłki powinny być podawane psu w odpowiednich warunkach, zapewniających mu komfort i dobre samopoczucie.

Na smakowitość karmy wpływa wiele czynników. Zapach, parametry krokietów, jakość surowców, technologia produkcji, sposób przechowywania karmy, środowisko, w którym przebywa pies… to wszystko ma znaczenie. Firma Royal Canin od samego początku istnienia dba o najwyższą smakowitość swoich produktów. Wszystko to dzięki wnikliwym obserwacjom zwierząt, ścisłej współpracy z hodowcami i profesjonalistami oraz szczególnej dbałości o jakość surowców.