Naukowcy portugalscy i niemieccy wspólnie wykonali badania na grupie 12 beagli w celu oceny potencjalnych nowych surowców do produkcji karm. Był to hydrolizat z krewetek oraz mączka z kalmarów. Przeanalizowano skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjną. Naukowcy przetestowali także strawność i smakowitość diet zawierających produkty uboczne z krewetek lub kalmarów w porównaniu z konwencjonalną dietą dostępną na rynku. Surowce zawierały dużą ilośc białka oraz aminokwasu limitującego Met.

Rosnąca populacja zwierząt domowych na świecie budzi obawy związane ze zrównoważonym rozwojem i ochroną środowiska w branży karmy dla zwierząt domowych. Bogate w białko morskie produkty uboczne mogą przyczynić się do łagodzenia negatywnego wpływu na środowisko, zmniejszenia ilości odpadów i poprawy efektywności ekonomicznej.

Tekst artykułu: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2024.1360939/full