Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) informuje o sposobach zmniejszenia ryzyka zarażenia zwierząt domowych ptasią grypą (H5N1). Agencja wydała zalecenia dotyczące bezpiecznych praktyk żywieniowych po tym, jak dochodzenia ujawniły powiązania między infekcjami HPAI u kotów a spożyciem skażonych lub niewłaściwie przetworzonych produktów spożywczych. Ostatnie doniesienia wykazały, że koty domowe i dzikie, w tym gatunki takie jak tygrysy, lwy górskie i rysie, są bardzo wrażliwe na HPAI. Ostatnio przeprowadzono kilka badań wskazujących na przenoszenie HPAI na koty poprzez żywność, najczęściej niepasteryzowane mleko lub surowe lub niedogotowane mięso. Koty nie powinny być karmione żadnymi produktami pochodzącymi z gospodarstw dotkniętych chorobą, które nie zostały dokładnie ugotowane lub pasteryzowane w celu zabicia wirusa. Koty nie powinny również polować na dzikie ptaki ani ich spożywać.
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy Weterynarii (American Veterinary Medical Association) należy zwrócić się o pomoc weterynaryjną, jeśli u kota lub psa wystąpi którykolwiek z poniższych objawów:
- Gorączka
- Letarg
- Niski apetyt
- Zaczerwienione lub zaognione oczy
- Wydzielina z oczu i nosa
- Trudności w oddychaniu
- Objawy neurologiczne, takie jak drżenie, drgawki, brak koordynacji lub ślepota
link do zaleceń FDA: https://www.fda.gov/animal-veterinary/cvm-updates/fda-outlines-ways-reduce-risk-hpai-cats