Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Nottingham porównało 31 pełnoporcjowych suchych karm dla psów, z 27 marek w Wielkiej Brytanii (sklasyfikowane jako karmy roślinne, drobiowe, z czerwonym mięsem -wołowina i jagnięcina; oraz diety dla zwierząt z chorobami nerek)  i wykazało, że formuły na bazie białka roślinnego mają najniższy wpływ środowiskowy spośród wszystkich analizowanych wariantów. Przykładowo: aby wyprodukować 1 000 kcal karmy — wersja z wołowiną wymaga ~102 m² ziemi i generuje ~31,47 kg CO₂e, natomiast wersja roślinna — zaledwie ~2,73 m² i ~2,82 kg CO₂e.W przeliczeniu na całe życie typowego psa (20 kg, 9 lat): karmienie wyłącznie wersją roślinną potrzebuje ~8 964 m² ziemi, a wersją z wołowiną — ~334 851 m² (równowartość ~52 boisk piłkarskich). To badanie analizowało  jedynie aspekty środowiskowe — nie obejmowało jakości żywieniowej.

Produkcja karmy dla zwierząt domowych na bazie składników pochodzenia zwierzęcego ma znacznie większy wpływ na środowisko w porównaniu z produkcją karmy na bazie składników pochodzenia roślinnego. Wyższy udział składników pochodzenia roślinnego w karmie dla zwierząt domowych stanowi dla producentów karmy dla zwierząt domowych doskonałą okazję do zmniejszenia wpływu karmy dla zwierząt towarzyszących na środowisko.

Link do publikacji: https://www.frontiersin.org/journals/sustainable-food-systems/articles/10.3389/fsufs.2025.1633312/full