Coraz większa liczba opiekunów zwierząt rezygnuje z jedzenia mięsa i zastanawia się, czy ich zwierzę także bezpiecznie może zostać weganinem. Najnowsza publikacja grupy naukowców z Wielkiej Brytanii i Niemiec przedstawia wyniki badania porównawczego diety mięsnej i wegańskiej u kotów. Badanie na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród 1369  opiekunów kotów – 70% w Wielkiej Brytanii, 20% w Europie i 10% na całym świecie – którzy karmili swoje zwierzęta dietą roślinną lub mięsną. W badaniu łącznie 1242 opiekunów (91%) karmiło swoje koty dietą mięsną, a 127 opiekunów kotów (9%) podawało dietę roślinną przez co najmniej rok.

Następnie naukowcy zbadali 22 zaburzenia zdrowotne kotów, po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, płeć, stan kastracji i lokalizacja geograficzna. Spośród tych 22 zaburzeń 15 występowało najczęściej u kotów karmionych mięsem, a siedem najczęściej u kotów karmionych dietą roślinną. U kotów karmionych dietą roślinną zaobserwowano średnio 7% zmniejszenie liczby wizyt weterynaryjnych (związanych z chorobą); ograniczenie stosowania leków o 15%; zmniejszenie o 55% ryzyka przejścia na dietę terapeutyczną; zmniejszenie o 4% liczby kotów uznawanych przez lekarzy weterynarii za „złe”; zmniejszenie o 8% liczby ocen weterynaryjnych w przypadku poważniejszych chorób; Z raportu wynika, że liczba „opinii” opiekunów na temat poważniejszych chorób zmniejszyła się o 23%.

Artykuł w PLOS One można znaleźć tutaj: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0284132