Naukowcy z tureckiego Uniwersytetu Kırıkkale zajęli tematem potencjalnego wykorzystania chleba w karmach dla psów, jako formy upcyklingu i ograniczania marnowania żywności. Zgodnie z badaniem, globalna ilość odpadów chleba została oszacowana na 7% do 10% światowej produkcji, co daje prawie 100 milionów ton rocznie. Wcześniejsze badania przypisywały nawet 30% globalnego marnotrawstwa żywności towarom wypiekanym, takim jak chleb.
W karmie dla zwierząt domowych składniki zbożowe, takie jak pszenica, kukurydza i ryż, są powszechnie stosowane jako źródła węglowodanów. Węglowodany są źródłem kalorii i energii oraz pomagają w trawieniu innych kluczowych składników odżywczych z innych składników. Ponadto składniki skrobiowe, takie jak pszenica, mogą zapewnić korzyści strukturalne w składzie krokietów.
Co by się stało, gdyby przemysł wykorzystał okruchy chleba jako kluczowe źródło węglowodanów? W badaniu tureckim opracowano trzy diety – każda z nich była ekstrudowana i pieczona, co dało łącznie sześć diet testowych – z różnymi poziomami bułki tartej zastępującej kukurydzę, ryż i/lub pszenicę. Formuła kontrolna nie zawierała bułki tartej, pierwsza formuła testowa zawierała 29,5 grama bułki tartej na każde 100 gramów, a trzecia formuła zawierała 47,5 grama bułki tartej na każde 100 gramów. Wszystkie diety zostały zaprojektowane jako diety bytowe dla dorosłych psów. Teksturę trzech testowanych diet porównano z teksturą 10 dostępnych na rynku karm różnych marek. Gęstość ekstrudowanej karmy dla psów zmniejszała się wraz ze wzrostem stężenia bułki tartej, co wskazuje na zmiany w strukturze krokietów spowodowane dodaniem tego składnika pochodzącego z recyklingu. Włączenie okruchów chleba miało również wpływ na kolor produktu końcowego, przy czym jasność wzrastała w przypadku diet o wyższym poziomie okruchów chleba.
W karmie dla zwierząt domowych składniki zbożowe, takie jak pszenica, kukurydza i ryż, są powszechnie stosowane jako źródła węglowodanów. Węglowodany są źródłem kalorii i energii oraz pomagają w trawieniu innych kluczowych składników odżywczych z innych składników. Ponadto składniki skrobiowe, takie jak pszenica, mogą zapewnić korzyści strukturalne w składzie krokietów.
Co by się stało, gdyby przemysł wykorzystał okruchy chleba jako kluczowe źródło węglowodanów? W badaniu tureckim opracowano trzy diety – każda z nich była ekstrudowana i pieczona, co dało łącznie sześć diet testowych – z różnymi poziomami bułki tartej zastępującej kukurydzę, ryż i/lub pszenicę. Formuła kontrolna nie zawierała bułki tartej, pierwsza formuła testowa zawierała 29,5 grama bułki tartej na każde 100 gramów, a trzecia formuła zawierała 47,5 grama bułki tartej na każde 100 gramów. Wszystkie diety zostały zaprojektowane jako diety bytowe dla dorosłych psów. Teksturę trzech testowanych diet porównano z teksturą 10 dostępnych na rynku karm różnych marek. Gęstość ekstrudowanej karmy dla psów zmniejszała się wraz ze wzrostem stężenia bułki tartej, co wskazuje na zmiany w strukturze krokietów spowodowane dodaniem tego składnika pochodzącego z recyklingu. Włączenie okruchów chleba miało również wpływ na kolor produktu końcowego, przy czym jasność wzrastała w przypadku diet o wyższym poziomie okruchów chleba.
Drugim etapem badania była ocena strawności in vitro diet dla psów zawierających okruchy chleba. Ogólnie rzecz biorąc, nie stwierdzono znaczących różnic w strawności suchej masy w testowanych dietach, ale zaobserwowano znaczne zmniejszenie strawności białka surowego w diecie zawierającej największą ilość bułki tartej (47,5%) w porównaniu z dietą kontrolną.
Artykuł z wyników badania: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521023001145