Oczywiście! Podobnie jak ludzie, psy i koty czerpią przyjemność z jedzenia, ważny jest smak, zapach, kolor, tekstura. Wyraźnie jednak widać różnice w naszych wrażliwościach sensorycznych. Wszyscy wiedzą, że psi nos jest wyjątkowo czuły (ma 30-50 milionów komórek receptorowych), o wiele czulszy niż ludzki, ale… bardziej wrażliwe na zapach są słonie, świnie i niedźwiedzie. Wskazuje się, że to budowa anatomiczna pozwala psiemu nosowi być tak wyjątkowym. Co ciekawe, kiedy pies węszy aktywuje nie tylko korę węchową, ale też wzrokową. A smak? Tu akurat człowiek jest lepszy (9 tysięcy kubków smakowych, pies 2 tys. kot tysiąc). Koty nie wyczuwają smaku słodkiego, a wręcz niektóre sacharydy (np. sacharyna) aktywują ich receptory smaku gorzkiego. Psy mają niska liczbę receptorów smaku gorzkiego i są na niego mniej wrażliwe. Liczba receptorów spada wraz z wiekiem – stąd konieczność dbania o atrakcyjność sensoryczną karm dla seniorów. Wskazano także, że status metaboliczny (cukrzyca, otyłość) oraz stres mogą wpływać na odczucia smakowe – stres obniża ilość receptorów smaku słodkiego i umami u psów.