Praca naukowa badaczy z Portugalii przedstawili wyniki swoich analiz w formie protokołu autentyczności dla precyzyjnej identyfikacji larw Tenebrio molitor  i Hermetia illucens, które  stanowią istotne źródło alternatywnych białek włączanych do pasz i żywności. W badaniu opracowano i zwalidowano skuteczne narzędzia qPCR do wykrywania tych gatunków owadów w szerokim zakresie złożonych matryc, w tym  w mączkach owadzich, hydrolizatach i paszach dla zwierząt, w celu zaradzenia obecnym niedoborom analitycznym oraz przestrzeganiu norm jakości i bezpieczeństwa produktów. Uwierzywanie paszy oparte na DNA będzie odgrywać ważną rolę w branży, zapewniając bezpieczeństwo, kontrolę jakości i zgodność z przepisami. Przypominamy, że zatwierdzone przez UE gatunki owadów do stosowania w żywności, to:  Tenebrio molitor. Locusta migratoria, Acheta domesticus i  Alphitobius diaperinus, a do produkcji pasz: Hermetia illucens, Gryllodes sigillatus, Gryllus assimilis, Acheta domesticus, Alphitobius diaperinus, Tenebrio molitor, Musca domestica, Bombyx mori. Ta zmiana w kierunku cyrkularnych systemów żywnościowych i modelu niebieskiej biogospodarki stwarza wiele możliwości, ale także wprowadza wyzwania, takie jak fałszywe etykietowanie, które zagraża jakości i bezpieczeństwu żywności. W związku z tym autentyczność żywności i pasz na bazie owadów stała się najwyższym priorytetem w Unii Europejskiej.

Artykuł:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.107175