Pająki – obok węży, jaszczurek i żółwi – coraz śmielej wkraczają do kanonu popularnych zwierząt terraryjnych. Wiele sklepów obawia się jednak wprowadzić je do swej oferty. Tymczasem właściwie dobrany i odpowiednio wyeksponowany pająk stanowi nie tylko atrakcyjną ofertę dla każdego miłośnika terrarystyki, ale również ciekawostkę i niekwestionowaną ozdobę naszego sklepu przyciągającą nowych klientów.

Wśród bardzo wielu gatunków ptaszników dostępnych w handlu najlepiej zdecydować się na takie, które będą odpowiednie nawet dla początkujących pasjonatów tych zwierząt. Idealne są zwłaszcza gatunki dysponujące stosunkowo słabym jadem, a przy tym nieagresywne, odporne i powolne. Choć każdy hodowca ptaszników ma tutaj swoje własne zdanie my polecamy przedstawicieli gatunków Brachypelma smithi i Grammostola rosea. Obok wszystkich powyższych zalet ich dodatkowymi atutami są dość okazałe rozmiary, atrakcyjne ubarwienie, powszechna dostępność oraz niewygórowana cena.

Terrarium
Ptaszniki hodujemy pojedynczo. Dla wymienionych gatunków wystarczy niewielkie terrarium o wymiarach 30x30x20 cm. Musi być przykryte, aby zwierzę z niego nie uciekło. Na dnie należy ułożyć warstwę podłoża o grubości 7-8 cm – najlepiej włókna kokosowego ew. z dodatkiem torfu i/lub piasku oraz umieścić kryjówkę w postaci połówki skorupy orzecha kokosowego, płatów kory lub płaskich kamieni. Zalecanym elementem jest też płytki pojemniczek z wodą do picia. W terrarium można umieścić rośliny, doniczkowe, najlepiej odporne, takie jak np. fikus drobnolistny lub ich imitacje z plastiku. Nad terrarium należy zainstalować czerwoną żarówkę grzewczą, która zapewni pająkowi ciepło, zaś w jego wnętrzu termometr do pomiaru temperatury oraz higrometr do mierzenia wilgotności.

Wraz z pająkiem polecamy: terrarium 30x30x20 cm (lub nieco większe), lampkę grzewczą, podłoże, higrometr, termometr, łupinę kokosa, sztuczne rośliny.
Warto wiedzieć: płeć pająka ma, z punktu widzenia jego opiekuna, bardzo istotne znaczenie – samce większości ptaszników żyją bowiem znacznie krócej od samic. Z reguły umierają w ciągu kilku miesięcy do dwóch lat po ostatniej wylince, a więc w wieku zaledwie ok. 3-6 lat. Tymczasem starannie pielęgnowana samica może w sprzyjających warunkach osiągnąć wiek nawet 20-30 lat, jest więc pupilem stosunkowo długowiecznym.

Pokarm
Ptaszniki żywią się drobnymi zwierzętami, głównie bezkręgowcami. W terrarium okazom dorosłym podajemy owady: świerszcze, szarańczę, larwy mączniaka i drewnojada. Wyrośniętym okazom można również zaserwować od czasu do czasu małą myszkę, jednak w przypadku początkujących hodowców lepiej tego unikać bowiem ewentualna walka z gryzoniem może być ryzykowna dla samego pająka skutkując mechanicznymi uszkodzeniami jego ciała. Dorosłe ptaszniki karmimy średnio co 3-4 dni (a ptasznika różowego nawet rzadziej), zaś w przypadku obfitego posiłku (mysz) – nawet raz na 2 tygodnie. Najedzony ptasznik najzwyczajniej nie interesuje się podawanymi mu zwierzętami karmowymi i całkowicie ignoruje ich obecność.

Klient wraca po: zwierzęta karmowe (świerszcze, szarańcze, larwy mączniaka, drewnojada, ew. młode myszy).

Pielęgnacja
Poza karmieniem pająk wymaga również innych prac pielęgnacyjnych. Przede wszystkim należy stale obserwować temperaturę i wilgotność w terrarium. Najlepiej zwilżać regularnie jeden róg pomieszczenia – wtedy pająk sam wybierze sobie miejsce o idealnej dla niego wilgotności. Ponadto trzeba regularnie usuwać resztki pokarmu, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni, wymieniać wodę w pojemniku oraz regularnie przecierać ścianki terrarium usuwając z nich nadmiar pajęczyny. Mniej więcej raz na sześć miesięcy należy gruntownie posprzątać w terrarium wymieniając całość podłoża i bardzo dokładnie umyć jego ścianki. W tym czasie pająka należy ostrożnie usunąć z terrarium. Uwaga!!! wbrew powszechnej opinii (i modzie) raczej nie zaleca się dotykać go ręką (jest to niebezpieczne, ale przede wszystkim dla ptasznika) – najlepiej więc delikatnie zagnać zwierzę do wstawionego do terrarium pudełeczka lub kryjówki i przenieść wraz z nim na zewnątrz.

Ptasznik czerwonokolanowy
(Brachypelma smithi)


Zamieszkuje stepowe i półpustynne regiony Meksyku. Osiąga do 7-8 cm długości, zaś jego odnóża dochodzą do 17 cm rozpiętości. Odznacza się wyjątkowo atrakcyjnym ubarwieniem: ma czarny grzbiet z perłową obwódką, połyskujące włoski na odwłoku, zaś na odnóżach widoczne są liczne, różowoczerwone plamy. Pająki te odznaczają się przy tym wyjątkowo łagodnym usposobieniem – posiadają słaby jad i praktycznie nie kąsają opiekuna. Jedyną niedogodność stanowią dość obficie wyczesywane z odwłoka drażniące włoski. Są przy tym stosunkowo odporne na błędy początkujących hobbystów. Nie najlepiej znoszą jedynie zbyt wysoką wilgotność. Optymalna temperatura dla tego gatunku to 25-26°C w dzień i 22-23°C w nocy, zaś wilgotność – 60-65%. Uwaga: ptasznik ten znajduje się na liście CITES, tak wiec oferowane przez nas okazy muszą posiadać stosowny certyfikat legalności ich pochodzenia.

Ptasznik chilijski,
ptasznik różowy
(Grammostola rosea)


Pochodzi z górzystych terenów Boliwii, Argentyny i Chile. Osiąga długość do 7 cm. Spośród innych ptaszników wyróżnia się ciekawym ubarwieniem: jego ciało jest beżowe z charakterystycznym, fioletowym odcieniem. Uda samców posiadają niebieskawy połysk. Znanych jest kilka odmian barwnych. Gatunek ten należy do stosunkowo łagodnych. Sporadyczne ugryzienia zdarzają się  rzadko i nie są groźne dla zdrowia człowieka. Również parzące włoski z odwłoka wyczesywane są raczej rzadko i tylko przez niektóre, nieco bardziej agresywne osobniki. Optymalna temperatura to 27-29°C w dzień i 24-25°C w nocy, zaś wilgotność – 70%.