Oprócz karmy podstawowej (pelet, mieszanki dla świnek) świnkom morskim można podawać wiele dodatków. Niezależnie od pory roku gryzonie te potrzebują diety bogatej we włókno pokarmowe. Zatem również w okresie letnim nie wolno zapominać o dobrej jakości sianie. Może się ono znajdować w klatce lub na wybiegu przez cały dzień. Nie zawiera dużo białka ani tłuszczu, nie prowadzi do otyłości, a jego żucie sprzyja profilaktyce uzębienia świnki. Siano powinno być miękkie, nie ostre, ościste, gdyż może wtedy zranić jamę ustną zwierzęcia. Nie wolno podawać siana pylącego, wilgotnego, zapleśniałego, czy noszącego inne objawy zepsucia. W ofercie handlowej są też siana uzupełniane dodatkiem ziół, specjalne prasowane kostki siana lub ziołowe, a także suszone zioła, liście malin, jeżyn, brzozy, leszczyny, suszony kwiat hibiskusa, płatki róży itp.
Latem mamy dostęp do większej ilości świeżych warzyw, owoców i zieleniny o które warto wzbogacić dietę zwierzęcia. Uwielbiane przez świnki są ogórki (codziennie można podawać zwierzęciu kilka plastrów), a także co 2-3 dzień średniej wielkości marchew, pietruszkę (korzeń), ćwiartkę buraka czerwonego lub pomidora, plaster białej rzodkwi lub cukinii/kabaczka. Raz w tygodniu można zaserwować śwince plaster kalarepy lub rzepy, kawałek dyni. Brokuły i kalafior mogą powodować wzdęcia, także nie należy podawać ich zbyt często (najwyżej raz w tygodniu po kilka różyczek). Podobne problemy mogą wywoływać bakłażany oraz brukselka (co więcej nie wszystkie osobniki je lubią).
Właściwie wszystkie polskie owoce sezonowe mogą być podawane świnkom. Pamiętać należy, że owoce pestkowe serwujemy bez pestek (ryzyko zatrucia glikozydami). Większe owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki) serwujemy po ćwiartce co 2-3 dzień, mniejsze (jeżyna, malina, poziomka, jagoda, agrest, borówka amerykańska, żurawina) po kilka sztuk. Swince można też podawać niewielkie kawałki arbuza lub melona (ze skórką), oraz po jednej truskawce, śliwce, czy czereśni (bez pestek). Owoce i warzywa to wartościowy dodatek do diety, mają bowiem wiele właściwości nutraceutycznych.
Latem dostępny jest także szeroki wachlarz zieleniny, począwszy od zielonki łąkowej (zbieramy tylko z miejsc sprawdzonych, niepryskanych, z dala od dróg), po zieleninę w sklepach, taka jak botwina, szpinak, liście kalafiora/brokuła, rzodkiewki, jarmuż, nać marchwi, pietruszki. Należy podawać ją co 2-3 dzień.
Owoce, warzywa i zieleninę podajemy świeże, czyste (nie zapiaszczone), suche, bez śladów zepsucia (np. pleśń) i koniecznie codziennie usuwamy z klatki niedojedzone resztki.
Wzbogaceniem diety mogą być też kiełki – doskonałe źródło związków mineralnych – należy podawać je co 2-3 dzień, po ok. 1-2 garści.
Pamiętajmy i doradzajmy właścicielom świnek, że urozmaicone żywienie pozwala na utrzymanie zwierzęcia w dobrej kondycji!