Grupa badawcza DogRisk  z Uniwersytetu w Helsinkach przeprowadziła eksperyment żywieniowy, porównujący wpływ diety przetworzonej (karma sucha) i karmy surowej na metabolizm energetyczny psów. W badaniu 46 psów rasy Staffordshire Bull Terrier otrzymywało albo dietę suchą, albo dietę surową przez średnio 4,5 miesiąca. Dieta sucha była bogata w węglowodany niewłókniste (NFC; należą do nich np skrobia, pektyny), dieta surowa miała wysoką zawartość tłuszczu i nie zawierała węglowodanów niewłóknistych. Badano m.in. poziom glukozy we krwi, insuliny, cholesterolu, trójglicerydów, ciał ketonowych oraz masę ciała.
Diety oparte na karmie suchej i surowym mięsie powodowały wyraźnie odmienne efekty w metabolizmie energetycznym psów. Psy na diecie suchej wykazały wzrost długoterminowego poziomu glukozy we krwi (wzrost HbA1c -hemoglobiny glikowanej), zwiększone stężenie lipidów we krwi oraz wzrost masy ciała. Psy na diecie surowej miały obniżone poziomy glukozy we krwi, stężenia lipidów oraz poziomu glukagonu.
W obu grupach odnotowano wzrost ciał ketonowych, lecz znacząco wyższe były one u psów na diecie surowej — co wskazuje na większe wykorzystywanie tłuszczu jako źródła energii. U psów karmionych surowo odnotowano wyższe stężenie beta-hydroksymaślanu, co oznacza zwiększone spalanie tłuszczów i łagodną ketozę.U psów na diecie surowej zaobserwowano spadek wskaźnika trójgliceryd-glukoza (triglyceride-glucose index), który jest markerem insulinoodporności — dotychczas stosowanym głównie w badaniach u ludzi- było to pierwsze wykorzystanie tego markera u psów.
Badacze z grupy DogRisk uważają, że ich badanie reprezentuje podejście One Health, ponieważ ich wyniki odzwierciedlają podobne, czasem kontrowersyjne, badania u ludzi sugerujące, że diety bogate w tłuszcz obniżają cholesterol i trójglicerydy, podczas gdy diety bogate w węglowodany podnoszą lipidy we krwi i długoterminową glukozę — znany prekursor cukrzycy typu 2 u ludzi. Stąd wniosek, że istnieje potencjał wykorzystania psów jako modelu badawczego metabolizmu u ludzi.
Pełen artykuł można znaleźć tutaj: