Niejednokrotnie pisaliśmy już o trendach związanych ze zrównoważeniem, recyklingiem i upcyklingiem w branży pet food. Jednym z działań związanych z gospodarką o obiegu zamkniętym jest ograniczanie ilości odpadów. Przy produkcji soków z owoców i warzyw zostają wytłoki (ang. pomace). Naukowcy analizują, do czego można je wykorzystać. Okazuje się, że jednym z kierunków jest karma dla zwierząt towarzyszących. Przykładowo wytłoki z marchwi posłużyły do stworzenia naturalnego błonnika prebiotycznego. Jego podaż modyfikuje mikrobiotę jelitową, zwiększa udział korzystnych bakterii jelitowych, w tym gatunki Bifidobacterium (głównie B. adolescentis i B. longum). Zwiększa produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. SCFA, octanu, propionianu i maślanu), które wspierają funkcjonowanie bariery jelitowej, immunologię i metabolizm energetyczny. Znane są też zalety włókna z wytłoków jabłkowych. Są źródłem polifenoli, podobnie jak wytłoki z marchwii mogą służyć jako prebiotyk wspierający produkcję SCFA – wspomagają pracę jelit i zapobiegają stanom zapalnym. 

Wytłoki jabłkowe mają naturalnie stosunek nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych włókien pokarmowych (około 2:1), który sprzyja wiązaniu wody i właściwościom żelującym (pektyny). Jest to przydatne w dietach weterynaryjnych, gdy pożądana jest twarda konsystencja, ale wymagana jest wysoka zawartość wody (np. w chorobach nerek). Badania wykorzystujące wytłoki jabłkowe jako źródło włókna przyniosły obiecujące wyniki. Gdy kotom oferowano diety o zawartości 0% i 9% wytłoków jabłkowych, współczynnik spożycia był znacznie wyższy u kotów spożywających wytłoki jabłkowe. W przypadku psów preparaty dietetyczne zawierające 9% wytłoków jabłkowych nie miały wpływu na smakowitość. Większa zawartość włókna może być korzyścią w dietach dedykowanych zwierzętom z problemem otyłości. Wytłoki jabłkowe są również używane jako naturalne spoiwo dla karm suszonych, zapobiegając pękaniu granul, co daje mniejszą ilością okruchów w opakowaniu i lepszym wygląd karmy. Dodatek wytłoków jabłkowych jako spoiwa zastępuje alternatywne opcje, takie jak węglowodany z ziarna lub gliceryna. Na rynkach zagranicznych są dostępne wytłoki jabłkowe w formie sproszkowanej jako suplement diety, a także jako dodatek do przysmaków.