Obecny trend wykorzystywania superfoods w karmach i przysmakach dla psów pozwala na dostarczanie do ich diety wartościowych dodatków funkcjonalnych. Jednak każdy świadomy opiekun psa wie, że jest kilka produktów z listy owoców i warzyw, których psom podawać nie wolno, m.in. winogrona i rodzynki (niezależnie od odmiany i rodzaju). Do niedawna nie wiedziano, jako substancja czynna jest odpowiedzialna za zatrucia psów tymi produktami, wiadomo jednak było z doniesień naukowych, że nawet kilka sztuk winogron czy rodzynek może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne, a typowymi objawami zatrucia są wymioty i biegunki, opisywano też ostrą niewydolność nerek. Na podstawie ostatnich badań naukowcy wskazują, że toksyczną substancją odpowiedzialną za zatrucia może być kwas winowy lub winian potasu (obecne też w tzw. kamieniu winnym, używanym w cukiernictwie, po którego spożyciu psy też chorowały).